The Fashion Basement

Stel hier je vragen voor les 25/06 AFGESLOTEN

8 gedachten over “Stel hier je vragen voor les 25/06 AFGESLOTEN”

 1. Viviane Laebens

  Goede morgen,
  Het beleg voor de voorpanden en rugpand van de bomber-trui, moet ik die verstevigen? Welke versteviging gebruik ik best, tricot vlieseline? En tot op randje en samen overlocken?
  Groetjes, Viviane

 2. Goede avond Tamara
  Voor mijn kleindochter wil ik ‘basie bomber’ maken van het boek ‘Garderobe’ van An Kuppens – Straight Grain. Mijn kleindochter Linde 8 jaar, heeft de volgende maten en komt volgens de matentabel overeen met
  Borstomtrek 58 cm = 4 à 5 jaar
  Taille 53 cm = 4 jaar
  Heupomtrek = 67 cm = 7 jaar.
  Haar totale lengte moet nog meten maar ik denk ongeveer 124 cm.
  Vragen:
  1 welke maat moet ik nemen als patroon
  2 als buitenstof wordt middelzware geweven stof (welke stof is dit?) of een sweaterstof aangeraden
  3 als voeringstof: geweven of rekkende stof. Is synthetische voering beter vb Venezia?
  Eventueel heb ik ook nog vragen over de Turi broek als er tijd overblijft.
  Groetjes
  Paula

  1. Hoi Paula!

   Afgaande op de borstomtrek zou ik dan de maat 5 jaar nemen. Tenzij je bij het nameten van het patroon merkt dat dit veel overwijdte bevat. Dan eerder 4 jaar, maar dan kun je pas zien met het nameten van het patroon.
   De heupomtrek is breder, maar een somber komt tot boven de heup en zit losser, dus bij het nameten van het patroon moet je even meten naar de totale lengte van de somber in de rug. Meet dit bij je kleindochter even na, en meet haar omtrek op die hoogte ook een keer. Dan kan je vergelijken met het patroon en zien we meteen of we dit moeten verbreden, of dat het goed is zo.
   De lengte kan je dan ook meteen zien of die goed zit of langer moet (en hoeveel langer en hoeveel de omtrek op die lengte moet zijn.)

   Qua stof: er zijn enorm veel stoffen die in de categorie “middelzware geweven stoffen” vallen. Ik denk dat je vooral moet kijken naar: de stof mag niet dun zijn. Zoals ze aangeven kan sweaterstof ook, maar dat wil vooral zeggen dat het niet uitmaakt of het tricot of geweven stof is, maar je moet vooral zien dat het niet dun is, een beetje “body” heeft en dat het een beetje rekt is niet erg, maar ook geen must.

   De voering kan je inderdaad afstemmen op je buitenstof, en zoals we tijdens de les zeiden: wat gaat ze eronder aandoen? Synthetisch in de mouwen is een must als er nog een trui onder moet. Maar dan mag je perfect in VP en RP een andere stof nemen. Als het over een t-shirt met korte mouwen gedragen zal worden is het minder belangrijk om in de mouwen iets super glad te zetten. Dan kan een gewone stof ook als voering.

 3. Viviane Laebens

  Goede morgen,
  Shame on me!! De stof niet goed opgemeten in begin. Ik kan de volledige mouwlengte niet uit de stof krijgen – heb zo’ongeveer 1,5 cm te weinig- kan ik dat opvangen door de volledige breedte van de mouwboord , zijnde 7cm te gebruiken ? Bij de zoom moet ik eerst 1cm van die boord afknippen om na het naaien uit te komen op boord van 5cm.

  Ik heb mijn rok nog eens gepast, de foto’s zijn genomen. Ik ben ni tevreden, t moest allemaal zovlug gaan. Ik zal mij erover zetten en de foto’s via messenger toesturen.

  Alvast bedankt, groetjes,
  Viviane

  1. Hoi Viviane,

   Ja, je kan dan inderdaad wel gewoon de boorden breder maken zodat de mouw op zich wel lang genoeg is. De verhouding verandert, maar het geheel is goed dan. Kan perfect.

   Ik heb net ook de foto’s bekeken, en het gaat zeker wel de goede kant uit he! Ik heb het gevoel dat de rok nu vooraan wat omhoog getrokken mag worden, en dit is natuurlijk nog met de hele hoge taille, dus ik denk dat dit in de modelintekeningen met de lendenverlaging ook voor een stuk beter wordt.
   Ik zal vrijdag tijdens de les samen met jou tekenen wat we kunnen doen om dit aan te passen.

 4. Viviane Laebens

  Hallo Tamara,
  2 vraagjes
  1)Bomber trui: naai ik de polsboord eerst aan de mouw alvorens die te sluiten? ( lijkt mij makkelijker)
  2)Rok :het tekenen van kleine Alijn (1cm) aan RP moet dat aan MR of ZN?
  toch nog een extraatje, bij het vergroten van een bestaand patroon- 1à 2 maten- moet je dan nog met overwijdte rekening houden of zit dat al in het patroon?
  allee hup, seffens supporteren, fijne avond nog,
  Viviane

 5. Goede avond
  Via mail heb ik een foto gestuurd van een stofje van Elvelyckan – tricot.
  Mijn vraag: kan dit gebruikt worden voor een bomber.
  Ik ga wel proberen mijn kleindochter een beetje om te praten voor een combinatie van een effen stof, eventueel goudkleurig. Als voering wil ik de bananen wel gebruiken (niet voor de mouwen).
  Groetjes
  Paula

Geef een reactie

Scroll naar boven