The Fashion Basement

Stel hier je vragen voor de les van 23/06 AFGESLOTEN

8 gedachten over “Stel hier je vragen voor de les van 23/06 AFGESLOTEN”

 1. Nathalie Eysackers

  Dag Tamara,
  Eerst en vooral: de jeansbroek is af en ik ben supercontent over hoe comfortabel het zit en hoe mooi het aansluit op plekken waar dat zou moeten. Hoera! Ik heb ze dit weekend gedragen om te testen of dat ook zo blijft tijdens het dragen en ook dat is prima gegaan. Eindelijk een aangenaam zittende jeans die niet helemaal gaat gapen aan de tailleband.
  Wel 2 vraagjes. Ik stuur even via IG een foto’tje door om te verduidelijken.
  1) Ik denk niet dat het opvalt, maar ik heb het gevoel dat mijn middenachternaad niet helemaal valt waar die zou moeten vallen; maar eerder wat naar de linkerkant. Heb jij een idee hoe dat zou komen? Heb ik iets mis gedaan tijdens het naaien misschien? Ik moet eerlijk zijn dat ik wat lui was en deze nog ‘fout’ in elkaar heb gezet; maw eerst voor & achternaad en dan pas binnenbeennaden zoals de handleiding zei (ik zag het niet zitten om de doorstikte randen terug los te maken); kan dat de reden zijn? Op de foto heb ik aangeduid waar gevoelsmatig voor mij de naad zou moeten zitten.
  2) En dan vind ik dat er redelijk veel plooien vallen onder mijn poep. Ik zag op IG dat er nog wel zijn die dat wat hebben, dus misschien is dat normaal bij een jeansbroek? Of hangt dat wat af van het patroon of de stof? Of, hoewel het niet zo aanvoelt, toch beter wat ruimer maken? Of nog iets anders?

  1. Hoi Nathalie,
   Je broek is echt heel mooi! Ze past je super goed en is heel netjes gemaakt. Echt heel mooi gedaan!
   1) Ik snap wat je bedoeld, maar ik denk wel dat het goed zit. Door de afstiksels krijg je altijd een soort optische illusie met die kruisnaad. Omdat de naad naar 1 kant ligt en aan die kant dubbel afgestikt ligt, worden de 2 delen visueel verschillend. De afstaat van de stiksels naar de zak aan die kant is kleiner dan van de naad naar de andere zak waar geen stiksels zitten. Dat komt uiteraard door de stiksels, maar uiteindelijk gaat het over de afstand van de eigenlijke naad tot de zakken, en ik denk wel dat die gelijk is. Ook als ik naar de plaats van de naad kijk in het geheel van de vorm, lijkt die wel goed te zitten. Je kan wel een keer nameten vanaf de naad (dus niet de afstiksels) naar de linkse en rechtse zak en zijnaad, of dit gelijk is. Als dat niet zo is, dan is er inderdaad iets misgegaan met knippen/stikken. Normaal mag de volgorde van het stikken van de naden wel geen invloed hebben op de plaats van de naad. Het enige wat ik me dan kan bedenken is dat de binnenbeennaad de afgestikte kruisnaad wat meetrekt naar beneden, maar dat zou niet echt een opvallend zichtbaar verschil mogen maken. Maar zoals ik al zei: ik denk dat het een optische illusie is 😉
   2) De plooien die je ziet zijn perfect normaal voor een broek. Het is geen stofoverschot of pasfout, dus dat is goed nieuws. Hoe strakker een broek, en hoe meer stretch in de stof zit, hoe minder zichtbare plooien je krijgt, maar bij een normale, niet heel strak zittende, broek met geen stretch, of beperkte stretch, heb je altijd wat “plooien”. Deze zijn ook nodig, want als je je been naar voren beweegt, of gaat zitten bijvoorbeeld, dan wordt de lengte aan de achterkant van je been langer, dus moesten die plooien er niet zijn, dan zou je niet genoeg ruimte hebben in de achterkant om te bewegen.

   Helemaal niets om je zorgen over te maken dus;) Super knap gedaan Nathalie!

 2. Tine Vermeiren

  Hoi Tamara
  Ik wil bij het patroon van mijn top de armsgaten dus verlagen. Bestaat daar een bepaalde techniek voor? Waar moet ik dat precies doen zodat de ronding nog mooi blijft?
  Alvast bedankt
  Tine

  1. Hoi TIne,

   Uiteraard het allerbelangrijkste: evenveel verlagen in zowel VP als RP 😉
   Daarnaast probeer je een vloeiende ronde lijn te tekenen, die holler is in het VP en rechter in het RP.
   Ik zal tijdens de les het verschil in de vormen te tekenen, maar het is vooral belangrijk dat die in het VP ronder uitgesneden is (om te kunnen bewegen) en in het RP minder rond, want daar heb je die ruimte niet nodig.

 3. Jessica Ruijters

  Hallo Tamara,

  Een vraag over het aanpassen van de trui (bredere schoudermaat met zelfde maat).

  Riccardo heeft het armsgat van het VP en AP 1,5 cm breder getekend en 2,5 cm verschoven.
  Door het verschuiven klopt het verloop van de schoudernaad niet. Deze heeft hij opnieuw getekend door beide eindpunten met elkaar te verbinden.

  Resultaat van het armsgat en de mouwkop verschillen meer dan de 3 mm. In het voorpand zit bijna 2 cm en in het achterpand 5 mm. Mag dit alsvolgt aangepast worden:
  Het armsgat vanaf de hoek van de schoudernaad verkleinden? In het voorpand 2cm en in het achterpand 2-5mm? We weten niet of we hiermee verschillende schoudernaden van VP en AP krijgen waardoor het niet meer past.

  Een foto van de aangepast patroondelen zet ik in de facebookgroep omdat deze hier (nog) niet geplaatst kunnen worden.

  Komende week weet ik niet of ik erbij ben. Als dan zal het later zijn. Deze vraag daarom graag laat in de les behandelen. Alvast bedankt. Riccardo en Jessica.

  1. Hoi Jessica,

   De aanpassingen zien er goed uit. Heeft hij top gedaan! 😉
   De schouder loopt inderdaad nooit meer door en verbind je dan inderdaad door de 2 uiteinden (het schouderhalspunt en het schouderarmpunt) opnieuw recht te verbinden.

   Het verschil met de mouw is inderdaad te groot. Dat gaan we wat moeten verkleinen.
   Ik weet niet of ik je voorstel om het armsgat aan te passen helemaal goed begrijp, maar ik denk dat je bedoeld om de ganse schouderlijn lager te tekenen naar het armsgat toe.
   Dat kan voor een stuk, maar niet de volledige 2cm.
   Ik zal vanavond aan het einde van de les als je er bij kan zijn samen met jou kijken hoe we dit het best oplossen.

   Geniet van je reis!

 4. Wikky Ockhorst

  Hoi Tamara,

  Ik ben nog bezig met 2 korte broeken dus geen haast vanavond, maar wil van de week gaan beginnen aan de Charlie Kaftan van Closet Core Patterns. Ik zit een beetje met waar deze te verlengen en hoe om te gaan met de coupenaad. Die komt vanuit de taille pas en die zit ook vrij hoog. Normaal zou ik deels (ong. 3 cm) verlengen net onder de armsgat bocht en de rest dan in het rokdeel. Maar door de plaatsing van de coupenaad twijfel ik. Ik zal wat screenshots in de Facebook groep plaatsen van het patroon. Zou je kunnen kijken wat wijsheid is?
  Het blok van CCP heeft een lengte van 1.68 en ik ben 1.80 dus er mag wel wat tussen. Maar ik weet ook dat het minder is dan ik op basis van de lengte verschillen zou denken door mijn Cielo top en een mislukte Pietra pants. Het is geen 12 cm over de hele lichaamslengte. Ik denk dat ik met 3 cm boven, 3 cm heup en wat langere rok een end kom maar dat ga ik nameten.

  Ik heb nog een ander vraagje wat past bij de vragen hierboven denk ik. Ik heb een grote cupmaat met bijpassende stevigere bh, een wat rondere bovenrug en naar voren geplaatste schouders. Ik ben aan het oefenen om de schouderlijn op de goede plaats te krijgen, dat is ook nog een puzzel, maar loop er daarnaast altijd tegen aan dat ik bij mouwloze tops/blouses mijn bh banden eruit heb piepen terwijl het niet zo zou moeten zijn volgens het ontwerp. Als ik perfect rechtop sta met mijn schouders naar achteren is het ook meestal weg. Dan zitten de bandjes er netjes onder. Ik zou willen leren hoe je het armsgat op een juiste manier voor en achter iets verlegd zodat je dit niet meer hebt. Ik kan het hier niet tekenen, maar het is meestal vanaf de ronding voor ca. 1 cm naar boven toe en dan achterlangs wat meer, wisselt tussen 1,5 en 2 cm zo’n 10 cm onder de schouder wat ik erbij zou willen tekenen. En wat is dan de juiste volgorde, eerst de ronding aanpassen of eerst de schouder verleggen?

  Dank je wel weer voor je hulp, tot vanavond.

Geef een reactie

Scroll naar boven