The Fashion Basement

Stel hier je vragen voor de les van 16/06 AFGESLOTEN

Stel hieronder de vragen voor de les van 16/06

18 gedachten over “Stel hier je vragen voor de les van 16/06 AFGESLOTEN”

 1. Katrien De Keyzer

  Hoi Tamara,

  Ik ben in mijn hoofd weeral een nieuw projectje aan het plannen ☺️
  Ik zou een soort kimono willen maken of een soort hemdjurk zonder knopen, die je als een losse vest over een t shirt en broek kan dragen in de zomer…
  Zoals deze van Nathalie Vleeschouwer, die vind ik heel mooi https://cdn.webshopapp.com/shops/291852/files/354744902/image.jpg

  Kan ik daar bv het patroon vd Runa jurk van LMV voor gebruiken? De armen zal ik wel moeten wijder maken, denk ik… of is dat een te moeilijke ombouw?

  Grtjs, Katrien

  1. Hoi Katrien!
   Oh leuk!! Dat gaat een tof project worden.
   Nee, de Runa jurk is echt een “normale aansluitende” jurk, met een ingezette mouw, dus dat is niet wat je wil voor een Kimono. Een kimonomouw is een specifieke opbouw, en is volledig anders dan een ingezette mouw (met een naad als armsgat).
   Er is volgens mij wel exact zo’n kimono patroon van Fiber Mood. De Julia Kimono. Hij is kort, maar verlengen is uiteraard heel eenvoudig te doen.

 2. Nathalie Eysackers

  Ik zie dat de vorige vragenronde werd afgesloten, dus stel ik mijn vraag hier nog een keertje.
  Hier nog 2 kleine vraagjes over het versmallen naar de taille voor de jeansbroek:
  – (misschien heb je deze vermeld, maar het ontgaat me even) Waar moet ik nameten om te bepalen hoeveel ik moet versmallen? Is dat het verschil tussen de twee maten van de tailleband of op het broekpatroon zelf? Kan dat bijvoorbeeld ook door in de handleiding te kijken wat het verschil is van taille tussen de twee afgewerkte maten en dat verschil te verdelen over de patroondelen?
  – Ik was helemaal mee met de uitleg over het open knippen en naar binnen schuiven bovenaan. Maar waar ik niet aan gedacht had, is dat er aan de achterkant wordt gewerkt met een ‘yoke’ (ook weer geen idee wat de NL benaming is). Als je de patroondelen inknipt en schuift versmal je meer in een soort van V (hopelijk is het duidelijk wat ik bedoel?); moet ik dat voor die yoke ook doen, of is het daar wel volledig doorknippen en overlappen?

  1. Hoi Nathalie,

   Het veiligste is altijd opmeten op je patroon zelf. Dat doe je dan op de patroondelen van de lendenband zelf, aan de bovenkant. Want dat is ook de bovenkant van de broek, en dus de kleinste omtrek. De onderkant van de lendenband komt aan de broek en is de buitenbocht; dus ook groter. Die moet je niet meten.
   -Een Joke is een platstuk. In dit geval dus een heup platstuk. In NL een heuppas. Om de aanpassing te doen plak je het platstuk tijdelijk aan het rugpand. Dan knippen we alles tegelijk open en schuiven met de delen. Daarna halen we ze weer van elkaar.
   Normaal past het platstuk ook niet zomaar aan het broekdeel, want hier zit de neep in verwerkt, maar ik kan me herinneren dat dat bij de Ash jeans wel vrijwel perfect aansloot. Als dat niet is leg ik woensdag uit hoe we dat opvangen 😉

 3. Hallo Tamara,

  Ik heb vandaag het bovenlijfje van de jurk voor mijn dochter bij haar gepast. Hij zit heel mooi, alleen is hij erg moeilijk aan te krijgen. De jurk heeft nu geen rits en over haar hoofd rekt de katoenen stof helemaal niet mee. Is de beste optie om aan 1 kant de zijnaden los te tornen en hier een rits in te zetten?

  Groetjes,

  Ilja

  1. Hoi Ilja,

   Oh jammer dat het lastig aan- en uittrekken is.
   Een rits is idd 1 van de mogelijke oplossingen. Die komt dan normaal in de linkse zijnaad te zitten, of in de middenrugnaad als die er is, maar dat dacht ik niet in deze jurk.
   Een blinde rits is altijd heel mooi, maar met je stof denk ik dat dat lastig wordt, vanwege de verdikkingen.
   Een spiraalrits of metalen rits gaat denk ik wel nogal bombastisch zijn.
   Als je het ziet zitten, zou ik zelf zeggen dat de mooiste oplossing een sluiting in MR is. Een blinde polopat. Dan zie je achteraan eigenlijk “niets” behalve een kleine split. Je kan ze ook perfect nu nog maken. Er moet enkel een stukje los van het beleg, zodat je eerst de polopat kan maken, en daarna het beleg ertegen zetten.

 4. An Van Gestel

  Hey Tamara ik wil mij jurk van vorige bootcamp afwerken maar ik zit vast met mijn werkwijze. Je had gezegd dat ik eerst de rok moest eraan naaien. Dat heb ik gedaan, ook mijn zakken in de zijnaad, maar enkel onderaan want bovenaan aan de linkerkant komt nog een blinde rits. En ook moeten de mouwen nog goed komen met paspel. Ik zal de foto’s in de Facebookgroep zettenwat is nu de volgende stap?

 5. Hoi Tamara,
  Ik heb drie vragen:

  1) Ik maakte dit voorjaar eindelijk de Dolores rok van La Maison Victor die ik al heel lang wilde (https://www.instagram.com/p/CO7dRaWsD1m/). Alleen was hij toen eigenlijk al een tikje aan de grote kant en aangezien ik sindsdien mijn coronakilootjes heb weggewerkt, zakt hij nu echt helemaal over mijn heupen tot half mijn billen en kan ik hem niet meer dragen :-(. Ik zou natuurlijk de tailleband kunnen losmaken, ware het niet dat de stof waarin ik die maakte, heel delicaat is gebleken. Ik trok er bij een aantal andere bewerkingen, zoals een van de knoopsgaten, al laddertjes in. Liefst probeer ik dat dus te vermijden. Daarom vroeg ik me af of ik de tailleband niet gewoon een stukje zou kunnen dichtknijpen, bv op midden rug en er een verticaal stiksel in zou kunnen zetten. Er zitten veel plooitjes in het rokdeel dus ik denk dat dat mss niet echt gaat opvallen. Of heb jij betere ideeën?

  2) Ik heb een hekel aan broeken omdat die op de een of andere manier altijd fout gaan. Ik heb altijd problemen ter hoogte van het kruis, dus ik denk dat ik, ondanks het feit dat ik de instructies volg, iets fundamenteels fout doe. Ik ben nu een Nia broek van Bel’Etoile aan het maken voor mijn oudste dochter en ook hier loopt het niet goed. Het kruis stulpt als het ware uit en trekt tegen. Wat doe ik fout?

  3) Wat is de reden dat de hoedenworkshop maar tot eind juni online blijft? Ik had het materiaal gekocht met de bedoeling afgelopen zaterdag meteen mee te volgen, maar het liep hier thuis wat anders dan verwacht. Nu ben ik nogal in de stress om die workshop nog in te halen en de hoed afgewerkt te krijgen voor het einde van de maand. Gezien de kost van het materiaal zou het ook zonde zijn als het niet lukt. Bovendien is het jammer dat je niet later nog eens eentje kan maken aan de hand van je filmpje. Andere online workshops die ik al gevolgd hebben, blijven na aankoop gewoon beschikbaar en ook voor jouw patroontekencursus geldt dat. Wat is de reden dat deze maar zo kort te volgen is?

  Alvast bedankt voor jouw hulp :-)!!

  1. Hoi Karolien,

   1) Oh wat jammer dat je rok intussen echt zoveel te groot is dat je hem niet kan dragen.
   Ik zou zelf zeggen: losmaken en meer fronsjes inleggen. Ik weet dat sommige stoffen echt delicaat zijn, maar als je laddertjes krijgt tijdens het losmaken wil dit meestal zeggen dat je per ongeluk met je tornmesje een draad van de stof meepikt. Voorzichtiger losmaken dus, maar dat geldt voor alle stoffen. Ik weet dat dat een antwoord is dat niemand graag hoort.. maar het is wel de mooiste optie.
   Als je dat niet ziet zitten zou ik zal eerder een elastiek in de tailleband in de rug zetten. Dan moet je slechts kleine stukjes losmaken om de elastiek erin te stoppen en vast te zetten. Ik begrijp je idee van een naadje maken in de MR, maar dat wordt een dik pak stof dat erg gaat opvallen vrees ik. Niet zozeer de extra plooitjes, maar wel de dikke bult in de tailleband..

   2) Aha, dat is een heel goede vraag. Kun je er een paar fotootjes van maken? Dan kan ik zien wat het probleem is. Er kan heel veel fout gaan bij het kruis, dus dan is het belangrijk te weten wat de oorzaak is, om de juiste oplossing te gebruiken 😉

   3) Ik vind het heel jammer dat je zaterdag niet live kon volgen. Ik begrijp je vraag, en het is mss lastig zo uit te leggen, dus ik zal er morgen even iets over zeggen. Sowieso mag je er nog vragen over stellen na eind juni he! Als je er aan bezig bent en het lukt niet of je twijfelt, dan help ik uiteraard he!

 6. Barbara Van Melkebeke

  Dag Tamara,

  Ik wil voor mijn 2 zonen een t-shirt maken. Nu dragen ze graag een oversized model. Als ik me baseer op de afmetingen van hun confectie-kledij , dan moet ik bij het patroon dat ik wil gebruiken 2 maten groter gaan. Nu vroeg ik me af of ik de halsopening dan ook volgens die maat mag maken of dat de halsopening dan te groot gaat zijn?

  Alvast bedankt,
  Barbara

  1. Hoi Barbara,
   Dat hangt een beetje af van het patroon dat je gebruikt. Is het patroon ook een oversized t-shirt? Dan is normaal de halsuitsnijding oké voor de maat.
   Als het patroon een “normaal passende t-shirt” is, dan zou ik het niet gebruiken om een oversized t-shirt te maken. De mouw en her armsgat worden volledig anders getekend bij een oversized kledingstuk, en dan enkele maten groter gebruiken kan dan niet. Ik zal zodadelijk nog enkele tips geven 😉

 7. Katrien De Keyzer

  Hoi Tamara,
  Kan je vanavond nog eens uitleggen hoe je in een t shirt de halslijn kan veranderen?
  Bv van een ronde hals meer een boothals maken?
  Ik weet dat we dit vorige bootcamp al gedaan hebben, maar hebnog eens een opfrissing nodig 😉
  Bedankt,
  Katrien

Geef een reactie

Scroll naar boven