The Fashion Basement

Stel hier je vragen voor de les van 07/07 AFGESLOTEN

4 gedachten over “Stel hier je vragen voor de les van 07/07 AFGESLOTEN”

 1. Esther Mooij

  – Ik heb mijn “proefmodel” van mijn broek af, hij zit heel fijn, en ben tevreden met het resultaat. Ik merkte alleen dat bij de tailleband ik bij de onderslag net 3cm tekort kwam (de naadwaarde en 1cm op de stof er onder) en bij de overslag wel ruim genoeg. Moet ik er nog iets bij optellen voor die onderslag of ben ik mogelijk net niet nauwkeurig geweest met het innaaien van de rits? (dat zou namelijk heel goed kunnen, ga ik volgende keer iets anders doen met de tutorial uit de tutorial vault).
  – De broek zakt bij het zitten ook nog wel wat naar beneden en zou de achterkant net iets hoger willen hebben, voorin hoeft het niet. Hoe kan ik dat het beste aanpassen? (ik ben geneigd om er in de rugpas 1cm aan te tekenen).
  – Een hele andere vraag: ik wil voor mijn man een Houthakkersblouse/Flanel maken. Kan ik daarvoor elk patroon voor een overhemd gebruiken of moet ik nog ergens op letten? En: hoe heet die stof en weet je toevallig waar ik het kan vinden? want de webshops en winkels waar ik tot nu toe heb gekeken lijken het niet te verkopen.

  1. Tamara Meulemans

   Hoi Esther,

   -Oh, ik denk dat je dan bij de lendenband misschien de kanten omgewisseld hebt. De lendenband van de linkse kant en rechtse kant zijn niet even groot, want de kant waar de onderslag aan zit moet langer zijn, tegenover de kant waar die niet aanzit. Dus ik denk dat je die misschien omgewisseld hebt.
   Dat zullen we tijdens de les van morgen anders een nakijken zodat je zeker bent voor de volgende 😉
   -Ahja, ik zal tijdens de les even tonen hoe we dat best intekenen. Belangrijk voor jou is om tijdens het passen even exact te meten hoeveel hoger je de broek graag zou willen. Dan kunnen we dit meteen goed aanpassen. Als het niet veel is kan je bovenaan bijtekenen, maar het allerbeste zou zijn als we het van het midden uit invoegen. Ik teken het tijdens de les 😉
   -Leuk! Ja, daar kan je inderdaad eender welk patroon voor gebruiken. Kies een model dat je leuk vind, en van daaruit kunnen we eventuele aanpassingen doen als je wil, of gewoon zo het model maken.
   Qua stof: het is inderdaad vaak flanel, en dat is dan gelijk de stofnaam. Dan kan je zoeken naar “geruit flanel”. Je mag uiteraard ook een andere stof nemen die ruiten heeft. Het is wel een stof die je makkelijker vindt naar de winter toe, maar je zou nu toch ook zeker iets moeten kunnen vinden. Ik kan niet meteen zeggen bij welke winkel exact, maar ik houd mijn ogen open. Als ik iets tegenkom laat ik het weten!

 2. Nathalie Eysackers

  Ik heb een hele waslijst aan vragen…
  Maar eerst even: het hemd is bijna af, ik moet enkel nog de knoopsgaten & knopen in zetten. Ik probeer straks alvast wat foto’s te maken om te zien wat jij denkt qua pasvorm, maar ik vind het er mega goed uit zien; en ben dus weer helemaal happy!

  1) Voor de knopen: met de knoopsgaten zelf heb ik meestal geen problemen, maar ik vind het altijd moeilijk om te bepalen waar exact de knoop zelf moet gezet worden zodat elk gat met knoop mooi uitkomt en er nergens iets trekt. Heb jij daar tips voor?
  2) voor de knoopsgaten heb ik verschillende opties op mijn naaimachine (die kan ik straks wel laten zien). Ik vraag me af wanneer jij welke optie zou aanraden.
  3) Toen we vorige week tijdens de live de aanpassingen bekeken hebben we gesproken over het verkleinen van de mouwopening en daarbij over de afstand nek-onderkant mouw. Jij zei toen dat je eens ging vergelijken met jou ‘maattabellen’. Kunnen we zo’n tabellen ergens terugvinden, want het lijkt me wel handig om zo’n referenties zelf te hebben.
  4) Ik vind het altijd moeilijk om de mouwboorden helemaal netjes te krijgen aan de mouwsplit. Dus ik heb de mouwboord aan de mouw gezet (goeie kanten op elkaar), dan de zijkanten de mouwboorden gesloten en dan moet je de mouwboorden goed vouwen; het beleg naar de binnenkant. Maar bij de mouwsplit is dat nooit hélemaal mooi. Ik vraag me af of hiervoor een goeie truc is? Moeilijk uit te leggen, ik kan straks misschien laten zien wat ik juist bedoel.
  5) Een, misschien stom, vraagje over de Dries Van Noten stofjes: mag je die op een gewoon wasprogramma wassen?
  6) Ik kocht een soort van dunne mantelstof (ik denk niet écht mantelstof, maar het voelt zo wat stugger) bij DVN. Voor welke projecten zijn die volgens jou het meest geschikt? Denk je dat ze kunnen gebruikt worden voor jasjes (of is het daarvoor te dun)? En zo ja, zou het Lars parka patroon (Zonen 09) mits wat aanpassingen geschikt zijn om semi-manteleffect te creëren? Ik kan je ook straks tijdens de les uitleggen wat ik misschien in gedachten heb.
  7) Ik kan mij herinneren dat er bij de start van de bootcamp nog iemand was die geïnteresseerd is in gordijnen maken. Zou je het zien zitten om een keertje wat algemene info/tips te geven? Ik denk bijvoorbeeld aan: welke stoffen worden het best gebruikt? Welke ‘looks’ zijn er zoal (met golfjes, echte plooien); wat is het beste/makkelijkste? Hoe moet je opmeten en stofbreedte enzo berekenen? Wat is de beste manier om zo’n grote stukken recht te knippen? Naaiproces zelf een beetje? Nog andere dingen die belangrijk zijn of waar je op moet letten?

 3. Diane Oudermans

  Hé, Tamara, weer veel bijgeleerd, de verdere aanpassing aan het basis patroon van de mouw zijn gelukt, de borst neep verkort en het past beter. Maar toch als ik een jurk aan doe van mijn vorig basis patroon voelt dat beter en is de mouw eleganter. Iedere week ben ik verwonderd over de gedrevenheid en duidelijkheid waarmee jij ons verder helpt, dikke duim voor u! De cursus patroon tekenen wordt zeker ook een boeiend hoofdstuk… Groetjes Diane

Geef een reactie

Scroll naar boven