The Fashion Basement

Stel hier je vragen voor de les van 04/08 AFGESLOTEN

15 gedachten over “Stel hier je vragen voor de les van 04/08 AFGESLOTEN”

 1. Nathalie Eysackers

  Hey Tamara.
  Update over de proefversie van het topdeel voor de jurk. De foto’s heb ik via IG doorgestuurd.
  Ik heb het gevoel dat het redelijk strak zit en dat ik wat bewegingsvrijheid mis. Ik dacht even dat ik voor de borstomtrek ergens verkeerd gemeten had ofzo, want had gisteren 10 cm overwijdte gemeten, maar kreeg nu het proefstuk precies met moeite toe. Dus nog eens nagemeten, maar wat ik gemeten heb klopt wel denk ik. Dus ik snap er niks van? Op de laatste foto die ik stuurde kan je zien dat de stof wat trekt als ik mijn armen naar voor buig. Heb ook het gevoel dat het armsgat net iets te klein is en lichtjes open staat aan de achterkant (maar da’s misschien normaal qua bewegingsvrijheid?). Zou het in de andere stof beter zijn, omdat die iets soepeler is? Of toch maar voor een maatje groter gaan (en dus de matentabel volgen) en dan dezelfde aanpassingen doen om de borstneep er in te brengen?

  1. Tamara Meulemans

   Hoi Nathalie,
   Op de foto’s ziet het er inderdaad aanpassend uit, en als je voelt bij het passen dat het echt te smal is, zullen we terug een beetje verbreden.
   Ik zou geen maat groter tekenen, want als ik me goed herinner hebben we 1cm weggenomen aan de ZN. Die zou ik er eventueel gewoon terug bijvoegen. Op zich komt dat neer op 1 kledingmaat, en dan moet je niet helemaal opnieuw beginnen. Aan de schouder en hals zie ik geen problemen, dus op die plaatsen heb je ook geen maat groter nodig. Dus zo gaat het zeker lukken!
   Als we die 1cm in de Zn terug verbreden zal er naar de rug toe terug meer bewegingsruimte zijn voor je arm.
   ALs je kan zou ik dit in de naadwaarde van je proefmodel al eens opnieuw stikken. Dan kunnen we zien of er effectief een probleem is met het armsgat in de rug of niet.
   Een armsgat is sowieso een ronde lijn, en rekt dus altijd uit als ze niet afgewerkt is. Zonder mouw/beleg/… lijkt het dus vaak wat te groot, terwijl het eigenlijk een beetje uitgetrokken is omdat er nog geen afwerking is. Daar moeten we nu wel voorzichtig mee zijn, zodat we het niet “te klein” gaan maken.

    1. Nathalie Eysackers

     Hey Tamara,
     Bedankt voor je antwoord. Ik heb nog niet de gewoonte om 1.5 cm naadwaarde te tekenen, dus opnieuw vast naaien op 1 cm lukt niet, maar ik zal er dan een strookje van 2 cm aan elke kant tussen zetten.
     Op de foto’s is de rechtermouw (snel) afgewerkt met bieslint.
     Aan de hals zit idd nog 1 cm naadwaarde.

     1. Nathalie Eysackers

      Dus… Ik heb aan beide kanten een stuk van 2 cm tussen gezet. Dat voelt een heel stuk beter, maar het gaat vooraan (en ook wat achteraan) open staan. Naar mijn gevoel hielp het als de extra cm achteraan er niet zou zijn, dus ik had eens geprobeerd de naad aan het achterpand terug naar voor te spelden en dan ziet het er denk ik wel goed uit. Bewegingsvrijheid voelt nog goed en het gaapt veel minder. Ik stuur even 2 korte filmpjes door om het verschil te tonen. Het zou er op neer komen dat enkel het voorpand 1 cm extra krijgt (dan verschuift de naad natuurlijk wel een beetje naar achter). Is dat oké of technisch gezien fout?

     2. Tamara Meulemans

      Hoi Nathalie,
      De naad verschijnt dan inderdaad, maar dat is geen ramp. We kunnen ook aan elke kant 0,5cm erbij doen, en dan verschuift de naad niet. Dat zou de meest correcte optie zijn, maar het verschuiven van de naad is geen ramp, dus ik vind het ook oké om het enkel bij het VP toe te voegen.
      Ivm het armsgat in de rug ga ik dadelijk tijdens de les nog iets laten zien;)

 2. Esther Mooij

  Hoi Tamara, ik maak het patroon voor een simpel Odile shirt van zonen09. Een wijd model. De heupomtrekt moet voor mij (ten minste) 7cm wijder. Kan ik er “zomaar” 3,5cm onderin bij tekenen en dan mooie lijn naar de taille trekken?
  Ik heb eerder al eens een trui er van gemaakt en die zit inderdaad wel te strak (naar mijn zin) bij mijn heupen
  Ik maak hem nu in rekbare stof, maar misschien in de toekomst van minder rekbare stof, maakt dat nog verschil?

  Alvast bedankt! Esther

  1. Tamara Meulemans

   Hoi Esther,

   Hoe rekbaar de stof is maakt inderdaad verschil. Als het strak zit in rekbare stof, zal het waarschijnlijk te klein zijn in (minder) rekbare stof. En daarnaast is het ook belangrijk hoe je wil dat de t-shirt valt. Wil je het liever strakker of sowieso los? Dat maakt ook een verschil.
   Voor je t-shirt nu in rekbare stof kun je inderdaad 7cm toevoegen onderaan. Aangezien het een verbreding op de heupen is en voor een rekbare stof, kun je het inderdaad in 3,5cm per kant toevoegen doen. Zorg er zeker voor dat je een vloeiende lijn krijgt in de ZN. De verbreding zal vanaf iets onder de borst starten, en dan wil je zeker geen hoek maken in de ZN.
   Ik geef woensdag nog enkele tip ivm de zoom terug mooi maken. Dan kan ik het tekenen op het whiteboard.

 3. Hey Tamara,
  Ik ben begonnen aan de Odette van LMV maar ik wil hem op mijn heupen een beetje laten uitkomen. Hoe doe ik dit? Ik heb al gekeken in de patrn hacks maar vind het niet terug. Of ik moet misschien eens kijken op de tutorial….

 4. Tine Vermeiren

  Hoi Tamara
  Ik ben gestart met de Kay jas van LMV,ttz het patroon overgenomen. Dit wil ik morgen in de les aanpassen. De kraag en de boord onderaan wil ik maken zoals de Brooklyn van Patty doo. Ik wil ook graag werken met paspelband en graag nog wat technieken leren om dit steeds netjes in te zetten. Op het patroon wil ik ook nog graag zakken in de naad verwerken. De naden in het VP en RP zou ik liever in prinsessenlijn maken. Zou dat kunnen?
  We komen morgenavond terug van onze 3-daagse. Het zou kunnen dat ik wat later instap.
  Groetjes van een zonovergoten Damme 😉

 5. Nadine Tydtgat

  Dag Tamara,
  Ik heb het proefstuk van mijn rok gemaakt. Heb aan de zijnaden een beetje moeten wegnemen en de zakingangen wat vergroot.
  Maar wat doe ik nu met de striklinten? Zet ik die gewoon tussen de zijnaad links in de lendenband en aan de rechter lendenband van de overlapping of zijn er nog mogelijkheden?
  Tot morgen. Grtjs, Nadine

 6. Diane Oudermans

  Tamara, De eerste aanpassingen aan de broek zijn goed maar de beenbreedte is nog te groot voor een aansluitende jeans hoe kan ik dat versmallen. Foto’s in fb groep.

 7. Hoi Tamara,
  Ik wil graag de Romina Jurk van LMV maken. Bij het patroon wordt alleen de achterlengte gegeven. Wat kan ik daarnaast nog extra meten om de juiste maat te kiezen?
  Qua maten van LMV val ik in een maat 40 (BO=96 (die van mij 95), TO=78(die van mij 80) en de heupomtrek is 104 (die van mij 103). Dit komt het meest in de richting. Echter is de lengte 1.69 en ben ik 1.74. Waar kan ik deze jurk dan het best verlengen? Ik denk gewoon in de rok, want ik heb vooral lange benen.
  Alvast bedankt!

Geef een reactie

Scroll naar boven