The Fashion Basement

Mouwlengte

8 gedachten over “Mouwlengte”

  1. Claudia de Jongh

    hi Tamara vraagje voor mijn gevoel is het hulppuntje op de schouder het middelpunt. waarom wordt er dan van toch het middelpunt ipv het inzet 25 cm naar beneden getekent ? 🙂

    1. Marleen Meeuwsen

      De 25 cm gaat vanuit de middellijn (de lijn die in de 2e stap getekend wordt) naar beneden en niet vanuit het inzetpunt/steunpunt van de mouw. Kun je uitleggen waarom?
      Tijdens de workshop kwam dit bij mijn mouw heel toevallig op hetzelfde punt… Maar nu zit er ‘meer’ mouw aan de achterzijde.

      1. The Fashion Basement

        Hoi Marleen,

        Het inzetpunt van de mouw wordt geplaatst adhv de opgemeten afstanden in het armsgat van het corsage. De schoudernaad in het basis corsage ligt meestal vrij ver naar achter.
        Bij de modelintekeningen leer je hoe je deze kan verplaatsen.
        Als je de naad meer naar voor verplaatst komt het inzetpunt in de mouw ook meer naar voor.
        De afstanden van het corsage brengen we over op de mouw en afhankelijk van de vorm van de mouwkop kan dit punt iets meer naar voor of naar achter liggen.
        Een mouw staat ook altijd licht gekanteld in het kledingstuk want je arm hangt ook niet recht naar beneden.
        Als het inzetpunt overeenkomt met de middellijn van de mouw is dit geheel toevallig en kan dat bvb liggen aan een verplaatste schoudernaad in het corsage.

  2. Evelyn Vancauwenberghe

    ik had nog een vraag over de armomtrek: als ik die bij mezelf meet dan zit die iets lager dan de oksel (waar mijn arm wat breder wordt). Als ik dan de basisdriehoek bekijk waar we mee starten, dan wordt de armomtrek daar waar we de mouw sluiten? Dit lijkt me (zelfs voor een aansluitende T-shirt) dan hoger te zitten dan de gemeten armomtrek?
    Als we dan de mouw nog wat smaller tekenen, gaat dan de mouw qua armomtrek nog juist zijn? (of moet ik nog even wachten tot optie 2 en 3)?

    (ps: praktische vraag; krijgen wij een soort berichtje als er een antwoord komt op dit forum op een bericht?)

    alvst bedankt

    1. The Fashion Basement

      Het breedste punt zit inderdaad iets onder de oksel, en je armsgat zit ook nooit tot hoog in de oksel.
      Een armsgat is altijd lichtjes uitgediept dus het sluitingspunt van de mouw zit niet veel boven het breedste van de arm.
      Als je de mouw heel aanpassend gaat tekenen moet je deze maken in een rekbare stof en dan is het nooit een probleem dat het patroon smaller uitloopt naar de pols.
      Als je een niet-rekbare stof gebruikt zal de mouw altijd extra overwijdte hebben om comfortabel te zitten dus de eventueel kleine vermindering door het smaller tekenen naar de pols toe is dan ook verwaarloosbaar.
      In niet-rekbare stof loopt de mouw ook niet sterk smaller want dan kan je de ellenboog niet meer plooien. Ze zal dus altijd rechter zijn tegenover een mouw in rekbare stof.

      Normaal krijg je reactie in u mailbox van dit bericht

  3. Barbara Van Melkebeke

    Dag Tamara,

    ik heb het misschien gemist in uw uitleg, maar waarom tekenen we aan de middellijn van de schouder een hulpstukje? Nu hebben we daar toch niet mee gedaan?

    1. The Fashion Basement

      Hoi Barbara,

      De loodrechte hulplijn is het stuk waar de mouwkop het meest plat is maar we willen natuurlijk nooit een 100% rechte lijn in onze mouwkop.
      Deze lijn dient om naar toe te werken en dus een vrij vlakke ronding te creëren bovenaan.
      We gebruiken de hulplijn dus meer als een afmeting om de mouwkop af te vlakken dan dat ze deel gaat uitmaken van de mouwopstelling zelf.

      Succes!

Geef een reactie

Scroll naar boven