Stel hier de vragen tegen volgende les!
Ik beantwoord zoveel mogelijk vragen schriftelijk, zodat je zo snel mogelijk weer verder kan.
Uitgebreide of meer praktische vragen bespreken we tijdens volgende les.
Heb je niet meteen een vraag? Laat dan even weten aan welk project je wil gaan werken, zodat ik je tijdens de call zo goed mogelijk kan verder helpen!
Hey Tamara, Ik wil een flared broek maken van ribstof. Dat is voor mijzelf de eerste keer een broek maken. Ik ben heel lang en moet elk patroon standaard zo’n 10cm verlengen, kan dat bij een broek ook “gewoon” onderaan of is het handiger om dat op een andere plek in het patroon te doen?
Groetjes,
Esther
Hoi Tamara en medecursisten (want ik geloof dat iedereen kan meelezen of vergis ik mij :-)?),
Ik zal me om te beginnen even voorstellen, want ik ben nieuw hier :-).
Ik ben Karolien, woon in Mechelen en naai nu een goeie 2 jaar. Ik ben begonnen nadat mijn grootmoeder besloot te stoppen met naaien omdat ze de 90 naderde, en vroeg of er iemand interesse had in haar naaimachine. Ik had het al lang willen proberen en zag mijn kans. Ik volgde een paar basic workshops en was vertrokken. Na een paar maanden sloot ik me ook aan bij een naaigroepje waar we elke dinsdagavond naaiden. Daar werkten we aan onze eigen projecten onder begeleiding van een deskundige juf en dat vond ik ideaal. Je maakte iets wat meteen nut had – in plaats van verplichte projecten 🙂 – en ik koos telkens wat moeilijkere stukken met wat nieuwe technieken en leerde zo bij. Tot corona… sindsdien heb ik het gevoel dat ik vooral veel opzoekwerk bezig ben en eigenlijk nog steeds niet altijd het resultaat haal dat ik zou willen. De Bootcamp leek mij dus een goeie vervanger voor die dinsdagavondlessen :-).
Mijn grote motivatie om te naaien is mijn oudste dochter Nora. Zij is net 10 geworden, heeft een motorische en licht-mentale beperking en heeft daardoor niet het standaard meisjesfiguur. In de winkel moest ze zich, tot haar grote teleurstelling, altijd tevreden stellen met de paar stukken die (min of meer) pasten. Ze kon nooit kiezen wat ze mooi vond. En dus naai ik nu voor haar. Ze kiest mee de stoffen en de patronen en ik probeer ze aan te passen voor haar, zowel naar haar lichaam als op vlak van handigheid, want sluitingen zijn niet altijd evident.
Mijn eerste vraag heeft dan ook meteen te maken met een kledingstuk voor haar. Ik zou graag voor het eerst een blouse maken met kraag en staander – nooit eerder gedaan. Het probleem is echter dat ze relatief groot is voor haar leeftijd (1m50) en ook vrij breed (BO 75cm | TO 65cm | HO 82cm). Op patronen valt ze dan ondertussen al gauw in een 14 jaar of de kleinste damesmaat, maar vanaf dan beginnen er in patronen vaak borstnepen te zitten, die zij dan weer nog niet nodig heeft. Ik heb nu een blousjespatroon (de Miles blouse van StraightGrain uit het Garderobe boek) maar daar is dat dus ook het geval. In de 12j gaat ze niet meer passen en de 14j heeft borstnepen. Is er een manier om die weg te halen uit een patroon? Of wat raad je aan?
Tweede wat ik graag zou doen is voor de twee dochters (oh ja, voor de volledigheid :-), de jongste is 6 en heet Hanne) een badpak maken, ook weer met het oog op de oudste omdat het erg moeilijk is om een leuk badpak of bikini te vinden in de winkel. Maar ik twijfel heel erg over de keuze van de maat en weet eigenlijk niet goed hoe daaraan te beginnen. Heb je daar tips voor?
Goed, dat was het… sorry voor het lange verhaal. Volgende keer hou ik mijn vragen wat korter :-D! In elk geval tot vanavond – ik kijk er naar uit!
Groetjes,
Karolien
Hoi Tamara en klasgenootjes 😉
Ook ik zal me even voorstellen want ik ben ook nieuw hier.
Ik ben dus Tine en woon in Poederlee. Ik naai al sinds mijn dochter Lore, 27 jaar geleden, geboren is. Ik startte in een naaikransje met een professionele naaister als lesgeefster. Iedereen maakte er ook zijn eigen ding. Ik leerde heel wat technieken en naaide heel wat kledingsstukken. Later als de dochters wat groter werden, maakte ik voor hen wedstrijdmaillots en -danspakjes. (passen – aanpassen – echt wat knutselen eigenlijk 😉 Sinds ik vorig jaar halftijds begon te werken, had ik meer en meer tijd om te naaien en probeerde de lat steeds hoger te leggen (you tube enzo …). Enkele maanden geleden maakte ik een instagram account (by_tine) en vond daar de weg naar TFB. Ik werd steeds meer geïnspireerd door Tamara en kocht in april de cursus patroontekenen. Een geweldige cursus die me deed inzien dat zij diegene is die me heel goed kan bijscholen! Ik leer dus nog graag heel wat (modernere) technieken bij en kijk enorm hard uit naar vanavond.
Ik zal straks een stofje tonen waarvan ik iets wil maken. Misschien wordt het een T-shirt of topje of … Ik vind het nog steeds heel moeilijk om een passend project bij een stofje of omgekeerd te vinden.
Oh ja, en sinds ik begon te naaien is mijn droom om de trouwjurken van mijn dochters te maken. Wie weet komt hiermee deze droom wel uit!!!
Groetjes en tot straks
Tine
Hi Tamara,
Ik heb twee vraagjes die niet gelijk lopen met iets wat ik nu aan het maken ben.
Tijdens de eerste bootcamp heb ik de spijkerbroek gemaakt. Nu ik hem een paar maanden heb gedragen is er iets wat mij toch opvalt aan de pasvorm. Net boven de bocht van de MA naad in het achterpand zit er spanning, de sierstiksels heb ik zelf al opnieuw moeten stikken omdat ze knapte. Dit heeft niet met de totale heupwijdte te maken want die is ruim zat. Ik heb dit ook op een andere broek gehad al realiseerde ik mij achteraf. Heb jij enig idee wat dit veroorzaakt en hoe ik het in een volgende broek kan oplossen?
En, ik wil graag beter leren hoe ik coupenaden kan verplaatsen en waar ze nu eigenlijk horen uit te komen. Meestal zit het borstpunt een cm of 3 te hoog voor mij en los ik dat op door er direct onder het armsgat 3 cm lengte in voor en achterpand tussen te zetten. Ik moet toch verlengen en zo verplaats ik ook de coupenaad wat. Maar zodra de coupenaad niet standaard is maar uit het armsgat of vanuit de taille bv komt loop ik vast. Ik heb de Closet Core Cielo top genaaid en daar zit de een coupenaad vanuit het armsgat. Ik had daar eerst ook 3 cm tussen gezet in voorpand en mouw, maar daardoor klopte de pasvorm helemaal niet meer. Ik heb het er weer tussenuit gesmokkeld en nu zit de top op zich goed qua vorm. Maar ik vraag mij dus wel af of ik deze coupenaad toch op een andere manier had moeten aanpakken. De foto van de top kan ik niet uploaden maar hij staat op mij insta, het is de roze top.
Hoi Wikky!
Ja, dat zijn enkele vrij eenvoudig op te lossen aanpassingen in je patroon. Ik zal ze vanavond tekenen tijdens de les 😉
Nog een vraagje… Ik zag de nieuwe stoffen van Atelier Brunette passeren en daar zit een “simple cotton gauze” (van 85 g/m²) in. Dat is een term die ik nooit eerder had gehoord. Het is katoen, dat is duidelijk :-), maar wat moet ik me daar verder bij voorstellen? Is het ergens mee te vergelijken?
Alvast bedankt!
Hoi Karolien,
Dat is een lichtere versie van de double Gauze, ofwel tetra stof. Het bubbelt minder hard, en is dunner, maar is ook licht en soepel.
En nog eentje… Voor een projectje waar ik nog aan bezig ben, heb ik een gestreept stofje gebruikt (verticale strepen). De onderkant van de rok is niet recht maar gebogen. Bij een eerder project ging het er in zo’n situatie gek uitzien bij het zomen, d.w.z. de strepen liepen daar niet mooi recht door maar verbogen. Hoe kan ik dat voorkomen? (Voor de volledigheid… ik plooide toen 2x 1 cm om.)
Alvast bedankt :-)!
Ah! Goeie vraag! Eigenlijk is een zoom van een rok altijd gebogen, tenzij je met een rechthoek werkt die je bijvoorbeeld gaat fronsen, of plooien in maken. Maar eender welke andere rok moet een gebogen zoom hebben.
Je mag dit ook niet gaan rechttrekken, want dan krijg je een heel rare vorm bij de zoom die je been niet mooi afsnijd. Het is dus perfect normaal dat de lijnen lichtjes schuin afgesneden worden. Hoe breder de rok uitgaat, hoe schuiner de zoom moet zijn. Een rechte rok heeft dit minder en kan wel nog “echt recht” zijn bij de zoom, maar als er een A-lijn inzit (hoe klein ook) moet de zoom gebogen zijn.
Hallo iedereen. Eerst en vooral wil ik Tamara even bedanken voor de goeie start gisteren. Ik ga dit weekend eens uitzoeken wat ik de komende maanden wil leren, maar een perfect zittende jeansbroek lijkt me alvast een mooi doel. Waar moet ik op letten qua garen? Is ‘gewone Gütermann’ goed/sterk genoeg? Ik heb gezien dat er speciaal denim garen bestaat ook, is die voor het topstitchen of gebruik ik daarvoor nog ander garen?
Hoi Nathalie,
Oh leuk! Ja, je kan perfect gewoon garen gebruiken. Gutermann, Metler, Drima,… zijn allemaal goede merken van garen. Voor de naden is dat perfect. De afstiksels worden in cordonnait garen gemaakt. Dat is dikker garen, en dat is mooi voor de “echte jeans afstiksels”.
Hiervoor gebruik je ook best een topswitch naald. Die hebben een groter oog om het garen beter te begeleiden door de stof, en zijn sterker.
Aangekomen bij de zoom van het hemd begrijp ik de beschrijving niet helemaal en durf ik er nog niet aan te beginnen. Hoe dichter bij het einde zonder echte fouten hoe minder ik nog durf, bang dat het vlak voor het einde alsnog mis gaat 🙂
Ik zie geen optie om een foto te plaatsen dus typ ik de omschrijving even over. (mocht het wel mogelijk zijn om foto’s te plaatsten dan hoor ik het graag)
34. Omzomen
Vouw, strijk en speld de zoomrand 2x 1 cm om. In stap 20 gebeurde dit al in de beleghoeken. Strijk ook de beleghoek en sluit-randen nog een keer uit.
35. Omzomen
Stik de sluitranden en de zoom in 1 keer door. Stik de sluitranden door op ongeveer 2mm. Stik de zoom door op iets minder dan 1 cm. Start en eindig bovenaan de sluitrand, net onder de staander.
Moet ik nu vanaf de mv op 2 mm stikken? Zo ja waarom dit zie ik op geen enkel bestaand hemd terug komen. Als er al een stiksel bij het knopenpad is dan zit die bij bestaande hemden juist op een 2 cm dus vanuit het midden gezien voorbij de knopen. Als het geen meerwaarde heeft dan stik ik alleen de onderkant op 1 cm voor de zoom en dat laat ik het stiksel op 2mm langs het knopen(gaten)pad.
Hoi Jessica,
Dat van de foto’s hier and e comments plaatsen moet ik zelf ook nog even uitzoeken.. net zoals ik nu als admin reageer onder de naam van mijn man, en nog niet weet hoe ik dat moet aanpassen:D Oeps! maar niet erg.
Ivm de afstiksels: je kan afstiksels op de knoopsgatpat maken zoals je zelf wil. Vind je het mooi? Zeker doen dan! Hoeft het voor jouw niet echt? Laat gerust achterwege..
De zoom mag je gewoon volledig rondom dubbel (2x 1cm) omstrijken en afstikken op 1mm van de rand vanbinnen. Daar hoef je niet echt iets anders speciaal mee te doen.
Super dat het hemd bijna klaar is! Ik begrijp je spanning om nu zeker niets fout te doen, maar maak je geen zorgen. Als het allemaal zo goed ging, dan gaat het nu ook gewoon goed gaan 😉
Hallo iedereen.
Vandaag heb ik het patroon & alle materialen ontvangen voor de jeansbroek die ik wil maken. Ik heb gekozen voor de Ash jeans van Megan Nielsen. Dat patroon stond al suuuuperlang op mijn verlanglijstje en met het bootcamp-duwtje ben ik er helemaal klaar voor. Zoals ik had verwacht zit ik wat tussen maten. Qua taille heb ik maat 8, qua heupmaat val ik tussen 12 en 14; maar dichter bij maat 12, dus ik ga die nemen denk ik. @Tamara: ik heb al wel vaker maten ‘gemixt’, dus dat blenden moet wel lukken normaal. Maar toch benieuwd of je nog handige tips of trucs hebt? Moet ik verder nog rekening houden met iets om die perfect zittende broek te krijgen? Geen idee wat de juiste Nederlandstalige benaming is, maar ze geven ook aan hoeveel ‘the (front) rise’ is. Kan het zijn dat ik die kromming voor- of achteraan ook moet aanpassen of blenden met een andere maat; of neem ik daarvoor gewoon die van maat 12?
Ik zal morgen wat later inpikken, omdat ik alleen ben met de kindjes en die eerst in bed moet leggen. Maar probeer misschien al vanop een afstandje met de hoofdtelefoon te volgen.
Hoi Nathalie!
Oh, leuk dat je al helemaal klaar bent om er in te vliegen!
Ja, als je maten gaat mixen moet je met lengtematen ook rekening houden. Ik zal straks tijdens de les dit ff tekenen en uitleggen wat net belangrijk is 😉
Ik ga ff moeilijk doen 😉
Omdat ik geen foto’s kan doorsturen, stuur ik de 3 onderstaande links door. Dit zijn eventueel nog mogelijkheden die ik vond voor mijn mouwloze top met stofje van 75 cm.
Tamara, zit er hier iets bruikbaars tussen dat ik eventueel zou kunnen maken? Lees, een patroon van zou kunnen maken? Anders neem ik wat we vorige week uitzochten. Vanavond moeten we eerst nog naar een feestje. We proberen om voor 22 uur thuis te zijn. Dus misschien zie je me later op de avond nog binnenspringen 😉
https://www.debijenkorf.be/reiss-mila-mouwloze-gebreide-top-met-asymmetrische-halslijn-6509078958-650907895800000?query=fh_location%3D%252F%252Fcatalog01%252Fnl_BE%252Fbrand%253E%257Breiss%257D%252Fmouwlengte%253E%257Bmouwloos%257D%26country%3DBE%26gclid%3DCj0KCQjwzYGGBhCTARIsAHdMTQyandmDuyWC28bBoSf-ziWnlFbHCYuGRFpSlf1CwLFUZ4uU_t_AjsMaAo2XEALw_wcB%26chl%3D1%26language%3Dnl%26gclsrc%3Daw.ds%26vt%3Dd3
004806000462000?gclid=Cj0KCQjwzYGGBhCTARIsAHdMTQy3H5WPnnkp1hTGV6K6rRtLNY0Dzyl1ov66B1k8U4mfhGADx6EJMNkaAmx
https://www.debijenkorf.be/cocouture-saki-mouwloze-top-met-print-0048060004-004806000462000?gclid=Cj0KCQjwzYGGBhCTARIsAHdMTQy3H5WPnnkp1hTGV6K6rRtLNY0Dzyl1ov66B1k8U4mfhGADx6EJMNkaAmx-EALw_wcB&gclsrc=aw.ds
https://www.debijenkorf.be/claudia-strater-mouwloze-top-in-linnenblend-2207190501-220719050100000?query=fh_location%3D%252F%252Fcatalog01%252Fnl_BE%252F%2524s%253Dclaudia%255Cu0020strater%255Cu0020tops%26country%3DBE%26chl%3D1%26type-search%3Dsuggest-keyword%26language%3Dnl%26vt%3Dd3
Groetjes Tine
Hoi Tine,
Als het is om het model dat we vorige week bespraken te maken, dan is de beste optie het patroon dat je vorige week had.
Het zijn wel alle drie leuke tops, maar als basis voor die van vorige week zijn ze minder geschikt.
Hoi Tamara
Mijn avapants zijn te groot, ik heb uiteindelijk een licht rekbare stof gebruikt, dat zal niet geholpen hebben… er is ook iets nog niet juist met de tailleband
Dag Tamara,
Ik heb zoals afgesproken in de les een proefmodel gemaakt van het bovenstukje van mijn jurk. Ik heb de nepen voor en achter met een halve cm verkleind waardoor het wat ruimer zit. Dat zit gemakkelijker.
Ik zie wel dat ik de borstnepen wat moet zakken en ik wil het lijfje 1 cm verlengen. Wat dan met de vertikale nepen?
IK heb ook wat stof over aan de armsgaten en hals.
Zou jij nog andere aanpassingen doen?
Ik stuur je mijn foto’s via messenger want ik krijg de foto’s hier niet gepost.
groetjes en alvast bedankt.
Hallo Tamara,
Ik heb vandaag het bovenlijfje van de jurk voor mijn dochter bij haar gepast. Hij zit heel mooi, alleen is hij erg moeilijk aan te krijgen. De jurk heeft nu geen rits en over haar hoofd rekt de katoenen stof helemaal niet mee. Is de beste optie om aan 1 kant de zijnaden los te tornen en hier een rits in te zetten?
Groetjes,
Ilja
Hier nog 2 kleine vraagje over het versmallen naar de taille voor de jeansbroek:
– (misschien heb je deze vermeld, maar het ontgaat me even) Waar moet ik nameten om te bepalen hoeveel ik moet versmallen? Is dat het verschil tussen de twee maten van de tailleband of op het broekpatroon zelf? Kan dat bijvoorbeeld ook door in de handleiding te kijken wat het verschil is van taille tussen de twee afgewerkte maten en dat verschil te verdelen over de patroondelen?
– Ik was helemaal mee met de uitleg over het open knippen en naar binnen schuiven bovenaan. Maar waar ik niet aan gedacht had, is dat er aan de achterkant wordt gewerkt met een ‘yoke’ (ook weer geen idee wat de NL benaming is). Als je de patroondelen inknipt en schuift versmal je meer in een soort van V (hopelijk is het duidelijk wat ik bedoel?); moet ik dat voor die yoke ook doen, of is het daar wel volledig doorknippen en overlappen?